Over Angela

Geboren: 30 april 1973 – Overleden: 10 februari 2021

Angela Boone

Angela Boone studeerde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam Culturele Antropologie en Niet-Westerse Sociologie. In 2000 rondde zij deze studie af en behaalde haar tweede Mastertitel aan de Rijksuniversiteit Groningen in 2001: Master of International Humanitarian Action.

Angela was als onderzoeker altijd op zoek naar waarheid en rechtvaardigheid. Zij heeft zich in de laatste tien jaar van haar leven (2010-2020) intensief bezig gehouden met een groot onderzoek over Operatie Black Tulip, een uitzettingsbeleid van mensen van Duitse afkomst door de Nederlandse regering, hetgeen plaats vond in de jaren vlak na de Tweede Wereldoorlog. Het betrof o.a. veel Joden van Duitse afkomst, die – net terug uit Duitse concentratiekampen – opnieuw werden gedeporteerd vanuit Nederland. Dit wordt ook wel de ‘After-Holocaust’ of ‘de kleine Shoah’ genoemd. 

Deze grote misdaad tegen de menselijkheid was een krachtige drijfveer voor Angela om – met behulp van de archieven rond oorlogsdocumentatie in binnen- en buitenland – deze periode in de recente geschiedenis verder te gaan onderzoeken. Zij deed dit met name voor de nabestaanden. Tijdens dit onderzoek heeft Angela opmerkelijke en schokkende ontdekkingen gedaan, die internationaal grote belangstelling wekten en waardoor veel mensen van de tweede of derde generatie eindelijk begrepen, wat zich in hun familieverleden had afgespeeld. 

Met de ondersteuning van een Europees Fellowship, dat haar – vrij uitzonderlijk – werd toegekend ‘op persoonlijke titel’ (dus niet vanuit de gebruikelijke verbinding met een Universiteit), hield zij lezingen in tal van Europese landen, waaronder Duitsland, Engeland, Luxemburg, Italië en Oostenrijk, maar ook sprak zij in Sarajevo, Sint Petersburg en in Jeruzalem. Haar onderzoek werd tevens in meerdere landen gepubliceerd. Als vervolg op haar lezing, die zij op uitnodiging van het Simon Wiesenthal-Institut in Wenen hield, werd zij door de Oostenrijkse radio geïnterviewd over haar onderzoek. In haar laatste levensjaar heeft zij helaas meerdere uitnodigingen binnen Europa moeten afslaan, maar ook uitnodigingen voor lezingen in de Verenigde Staten en in Australië.

Wat Angela over haar onderzoek naar buiten heeft gebracht, was slechts een deel van haar onderzoeksresultaten rond Operatie Black Tulip. Graag had zij nog verdergaand onderzoek willen doen en haar bevindingen onder de aandacht willen brengen van nabestaanden en andere geïnteresseerden.
Zij heeft het helaas niet meer kunnen voortzetten.